a
Viktor: 1. Liczba wszystkich trójelementowych podzbiorów niepustego wzbioru A jest 5 razy większa od
liczby jego podzbiorów jednoelementowych.Wyznacz liczbę elementów A.
2. Pn−3 * Vn3 = 20* Pn−2 Rowiąz rówanie
Czy takie zadania nie wykraczają przypadkiem poza poziom rozszrzony? Nie mam pojęcia jak to
zrobic...
9 kwi 17:58
Draghan: 1. x − liczba elementów zbioru A
C
x3 = 5 C
x1
...
9 kwi 18:09
Draghan: Chyba czegoś zapomniałem u góry
| | (x−2)(x−1)x | |
Powinno być |
| =5x |
| | 6 | |
9 kwi 18:11
Janek191:
Ale trudne
czyli
| (n −2)*( n −1)*n | |
| = 5 n / * 6 |
| 6 | |
( n − 2)*( n −1)*n = 30 n / : n
( n − 2)*( n −1) = 30 = 5*6
n − 1 = 6
n = 7
====
9 kwi 18:11
Janek191:
Ale trudne
czyli
| (n −2)*( n −1)*n | |
| = 5 n / * 6 |
| 6 | |
( n − 2)*( n −1)*n = 30 n / : n
( n − 2)*( n −1) = 30 = 5*6
n − 1 = 6
n = 7
====
9 kwi 18:12
Viktor: Dziękuje
9 kwi 18:16
Janek191:
2)
| | n ! | |
( n − 3) ! * |
| = 20*( n −2) ! |
| | ( n −3 ) ! | |
n ! = 20*( n − 2) !
( n − 2) ! *( n −1)*n = 20*( n − 2) !
( n −1)*n = 20 = 4*5
n = 5
====
9 kwi 18:18
Janek191:
W I zadaniu w mianowniku powinno być 3 ! , a nie 3 − zgubiłem !
9 kwi 18:23
Viktor: W pierwszej urnie sądwie białe i trzy czanre kule,a w drugiej trzy białe i pięc
czarnych.Rzucamy szescienną kostką do gry.Jeżeli wypadnie co najmnniej pięc oczek,to losujemy
kulę z drugiej urny a jeżeli mniej oczek,to losujemy z pierwszej.
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
B = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
?
9 kwi 18:29
Viktor: ?
9 kwi 18:41
Draghan: Ja bym to zrobił z drzewek, ale od wczoraj ich nie używam


A tak wgl, to co należy policzyć?
9 kwi 19:10