matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji
xyz:
Dla jakich wartości parametru a funkcja f jest ciągła?
⎧
x+a dla x≤1
a) f(x)=
⎨
⎩
3x dla x >1
⎧
x
2
−ax dla x<3
b) f(x)=
⎨
⎩
x−6 dla x≥3
⎧
ax+1 dla x<2
c) f(x)=
⎨
⎩
2x−a
2
dla x≥2
⎧
ax
2
+a
2
dla x≤1
d) f(x)=
⎨
⎩
3
x
−a dla x>1
9 kwi 17:54