help! ;)
miszczu: Witam, mam takie oto dwa przykłady mógłby ktoś mi wytłumaczyc krok po kroku jak to rozwiązać i
rozwiązać moje wątpliwości?
1) x2−8|x|=m−6
2)−x2+3|x|=m2+1
Trzeba zapisać wzór funkcji g, która wartościom parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań
równania.
Rozwiązaywałem kilka razy te przykłady i mam inne odpowiedzi niż "powinny być"
Mam jeszcze dwa pytania: czy jeśli za m stoi jakaś liczba to mogę ją przenieść na drugą stronę?
Jeśli mam m2 to czy biorę pod uwagę tylko liczby powyżej zera i nie pisze dla jakich nie ma
rozwiązania czy piszę, że dla m−ów mniejdzych od zera jest brak rozwiązań(czy poprosu to
omijam bo z założenia liczba do kwadratu zawsze jest dodatnia)
9 kwi 17:38
miszczu: ma ktoś jakieś pomysły, pomóżcie.
9 kwi 17:44
Hajtowy: Jasne.
x ∊ (−oo;0)
x ∊ <0;+oo)
Rozważ w obu przykładach 2 przypadki

Pamietaj! x > 0 wtedy opuszczasz moduł bez zmiany znaku
9 kwi 17:51
Hajtowy:
1)
Dla x ∊ (−oo;0)
x2+8x=m−6
x2+8x−6=m
x2+8x−6 = 0
√Δ=10
x1=−9
x2=1
m=−9 v m=1
9 kwi 17:53
Hajtowy: Zrób dla x ∊ <0;+oo)
I dokończ zadanie
9 kwi 17:53
miszczu: ok, tylko jakby coś to jeszcze znak trzeba zmienić przy 6 bo została przeniesiona na drugą
stronę.

dla x>0 zrobiłem tylko cały czas wychodzi mi inaczej w odpowiedziach
9 kwi 17:57