matematykaszkolna.pl
help! ;) miszczu: Witam, mam takie oto dwa przykłady mógłby ktoś mi wytłumaczyc krok po kroku jak to rozwiązać i rozwiązać moje wątpliwości? 1) x2−8|x|=m−6 2)−x2+3|x|=m2+1 Trzeba zapisać wzór funkcji g, która wartościom parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania. Rozwiązaywałem kilka razy te przykłady i mam inne odpowiedzi niż "powinny być" Mam jeszcze dwa pytania: czy jeśli za m stoi jakaś liczba to mogę ją przenieść na drugą stronę? Jeśli mam m2 to czy biorę pod uwagę tylko liczby powyżej zera i nie pisze dla jakich nie ma rozwiązania czy piszę, że dla m−ów mniejdzych od zera jest brak rozwiązań(czy poprosu to omijam bo z założenia liczba do kwadratu zawsze jest dodatnia)
9 kwi 17:38
miszczu: ma ktoś jakieś pomysły, pomóżcie.
9 kwi 17:44
Hajtowy: Jasne. x ∊ (−oo;0) x ∊ <0;+oo) Rozważ w obu przykładach 2 przypadki emotka Pamietaj! x > 0 wtedy opuszczasz moduł bez zmiany znaku
9 kwi 17:51
Hajtowy: 1) Dla x ∊ (−oo;0) x2+8x=m−6 x2+8x−6=m x2+8x−6 = 0 Δ=10 x1=−9 x2=1 m=−9 v m=1
9 kwi 17:53
Hajtowy: Zrób dla x ∊ <0;+oo) I dokończ zadanie
9 kwi 17:53
miszczu: ok, tylko jakby coś to jeszcze znak trzeba zmienić przy 6 bo została przeniesiona na drugą stronę. emotka dla x>0 zrobiłem tylko cały czas wychodzi mi inaczej w odpowiedziachemotka
9 kwi 17:57