funkcje kwadratowe
elka: 1.Wyznacz zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f.
a) f(x)= x² − 7
b) f(x) = 3x² + 6x −2
9 kwi 17:38
Janek191:

a) f(x) = x
2 − 7
W = ( 0, − 7)
więc ZW = < q ; +
∞ ) = < − 7; +
∞ )
p = 0. więc dla x < 0 f maleje, a dla x > 0 f rośnie
Dodatkowo wykres − czerwony
b)
f(x) = 3 x
2 + 6 x − 2
a = 3 b = 6 c = − 2
q = f(p) = f( − 1) = 3*(−1)
2 + 6*(−1) − 2 = 3 − 6 − 2 = − 5
więc
a > 0 to ZW = < q ; +
∞ ) = < − 5 ; +
∞)
p = − 1 , więc dla x < − 1 funkcja f maleje , a dla x > − 1 funkcja f rośnie
Wykres − niebieski
9 kwi 17:58
Janek191:

a) f(x) = x
2 − 7
W = ( 0, − 7)
więc ZW = < q ; +
∞ ) = < − 7; +
∞ )
p = 0. więc dla x < 0 f maleje, a dla x > 0 f rośnie
Dodatkowo wykres − czerwony
b)
f(x) = 3 x
2 + 6 x − 2
a = 3 b = 6 c = − 2
q = f(p) = f( − 1) = 3*(−1)
2 + 6*(−1) − 2 = 3 − 6 − 2 = − 5
więc
a > 0 to ZW = < q ; +
∞ ) = < − 5 ; +
∞)
p = − 1 , więc dla x < − 1 funkcja f maleje , a dla x > − 1 funkcja f rośnie
Wykres − niebieski
9 kwi 17:58