f^2
headshot: dla jakich wartości parametru m (meR) równanie x2−4IxI+m2−5=0
postawiłem warunek Δ>0 i zrobiłem przedziały x≥0 i x<0 ale wychodzi błędnie
9 kwi 17:22
ICSP:
9 kwi 17:29
headshot: 1) x≥0
x2−4x+m2=0
delta= 16−4m2+20=−4m2+36
delta= 576
m1= −10 m2 =14
2) x<0
x2+4x+m2−5=0
potem wychodzi to samo
według odp.me{−3,3} u (−√5,√5)
9 kwi 17:36
ICSP: Przeczytałeś chociaż raz to co napisałeś ?
9 kwi 17:37
headshot: zgubiłem −5 , ale tylko przy poczatkowym zapisie
9 kwi 17:39
ICSP: Chodzi mi o polecenie
9 kwi 17:41
headshot: czyli to równanie będzie = 0 kiedy
1) delta równa zeru
2) delta<0
9 kwi 17:45
ICSP: Skąd mam wiedzieć jakie mają być warunki gdy nie wiem o co pytaja?!
9 kwi 17:46
headshot: 
..ma dwa różne rozwiązania
9 kwi 17:49
ICSP: no wreszcie
równanie : x2 − 4|x| + m2 − 5 = 0 zapisujemy równoważnie jako
|x|2 − 4|x| + m2 − 5 = 0
i podstawiamy t = |x| dostając równanie kwadratowe w postaci
(1) t2 − 4t + m2 − 5 = 0
Oczywiście będzie ono miało rozwiązania gdy Δ ≥ 0 skąd
m ∊ [−3 ; 3]
Możemy iść dalej
równanie |x| = a ma dwa różne rozwiązania gdy a > 0, jedno rozwiązanie dla a = 0 oraz nie
posiada rozwiązań dla a < 0 .
Czyli nasze równanie (1)
będzie miało dwa rozwiazania gdy :
Δ = 0 , x0 > 0 lub Δ > 0 i x1 * x2 < 0
z pierwszego warunku dostajesz m = ± 3, a z drugiego m ∊ (−√5 ; √5)
Ostateczna odpowiedź to m ∊ (− √5 ; √5) ∪ {−3 ; 3}
9 kwi 17:56