Policzyć pole powyższego rombu.
Dwie wysokości rombu mają długości a.
Odcinek je łączący ma długość b.
Jak na załączonym obrazku...
| 2a2(b2−a2) | ||
P = | ||
| b√4a2 − b2 |
Zobaczymy jak to
robiłeś
z − bok rombu
z = x + y
Z cechy przystawania trójkątów prostokątnych ΔACE≡ΔAFC
Czworokąt AECF to deltoid mający przekątne AC, EF
Wniosek: AC⊥EF
Z Pitagorasa |AO| = √a2 − (b2)/4
Z podobieństwa ΔAOE∼ΔAEC
| y | a | ||
= | |||
| 12b | √a2 − (b2)/4 |
| ab | ||
y = | ||
| √4a2 − b2 |
| π − γ | ||
|<ACE| = π2 − β Wiadomo też, że |<ACE| = 12*(π − |ADC|) = | (z własności | |
| 2 |
| π − γ | ||
π2 − β = | ||
| 2 |
| 12b | b | |||
W ΔAEO tgβ = | = | |||
| √a2 − (b2)/4 | √4a2 − b2 |
| 2 | a | |||
W ΔAED tg2β = | = | |||
| ctgβ − tgβ | x |
| a | a | √4a2 − b2 | b | |||||
x = | * (ctgβ − tgβ) = | * ( | − | ) = | ||||
| 2 | 2 | b | √4a2 − b2 |
| a(2a2 −b2) | ||
= | } | |
| b√4a2 − b2 |
| a(2a2 −b2) | ab | |||
z = x + y = | } + | = | ||
| b√4a2 − b2 | √4a2 − b2 |
| 2a3 | ||
= | ||
| b√4a2 − b2 |
| 2a4 | ||
P = az = | ||
| b√4a2 − b2 |