teoria
raczkująca teoria matematyki: pytanie do teoretyków matematyki, nauczycieli, studentów, tych, którzy się "znają"
Witam!
Bardzo proszę o udzielanie odpowiedzi, jeśli jest się jej pewnym, bardzo zależy mi, żeby nikt
nie wprowadził mnie w błąd.
Mam zadanie matematyczne. Aby nakreślić problem posłużę się banalnym przykładem (to nie jest to
zadanie).
Butelką 1 wypełnia się miskę w ciągu 1godziny, butelką 2 w ciągu 2 godzin, obie napełniłyby
miskę jednocześnie w czasie u{v}/{7} oblicz jak szybko by to zrobiły dwie butelki razem.
Jak widać jest tu pełna analogia do wzoru fizycznego v={s}{t}
Tylko czy nie trzeba by jakoś uzasadnić mojego zapisu: t=sv, a potem podstawienia i
zapisania t=s*7s, czy wystarczy sporządzić legendę (s−OBJĘTOŚĆ, v−prędkość, t−czas) i
potraktować te związki jako oczywiste?
2 lis 06:10
Miś:
Fizycy rozwiązują to tak:
Butelka (chociaż lepiej było by mówić o kranach po dają stały strumień wody w przeciwieństwie
do butelek) ma określoną wydajność czyli objętość wody wypływającą w jednostce czasu.
gdzie W − wydajność, V − objętość miski, t − czas napełnienia.
Jeśli dwie butelki napełniają do dodajemy wydajności tak jak w kinematyce prędkości.
| | V | | V | | t1 * t2 | |
V = (W1 + W2)* t ⇒ t = |
| = |
| = |
| |
| | W1 + W2 | | | | t1 + t2 | |
Nie wiem, czy oto Ci chodziło ale jest to zadanie z fizyki i tyle na można na jego temat
powiedzieć.
Pozdrawiam.
2 lis 09:27
mat: źle zrozumiałeś, podkreślałam, że nie prosze o rozwiązanie zadania, że nawet nie podałam
właściwego, tylko o zapis matematyczny, skąd biorę zależności.
2 lis 19:36