matematykaszkolna.pl
teoria raczkująca teoria matematyki: pytanie do teoretyków matematyki, nauczycieli, studentów, tych, którzy się "znają" Witam! Bardzo proszę o udzielanie odpowiedzi, jeśli jest się jej pewnym, bardzo zależy mi, żeby nikt nie wprowadził mnie w błąd. Mam zadanie matematyczne. Aby nakreślić problem posłużę się banalnym przykładem (to nie jest to zadanie). Butelką 1 wypełnia się miskę w ciągu 1godziny, butelką 2 w ciągu 2 godzin, obie napełniłyby miskę jednocześnie w czasie u{v}/{7} oblicz jak szybko by to zrobiły dwie butelki razem. Jak widać jest tu pełna analogia do wzoru fizycznego v={s}{t} Tylko czy nie trzeba by jakoś uzasadnić mojego zapisu: t=sv, a potem podstawienia i zapisania t=s*7s, czy wystarczy sporządzić legendę (s−OBJĘTOŚĆ, v−prędkość, t−czas) i potraktować te związki jako oczywiste?
2 lis 06:10
Miś: Fizycy rozwiązują to tak: Butelka (chociaż lepiej było by mówić o kranach po dają stały strumień wody w przeciwieństwie do butelek) ma określoną wydajność czyli objętość wody wypływającą w jednostce czasu.
 V V 
W1 =

W2 =

,
 t1 t2 
gdzie W − wydajność, V − objętość miski, t − czas napełnienia. Jeśli dwie butelki napełniają do dodajemy wydajności tak jak w kinematyce prędkości.
 V V t1 * t2 
V = (W1 + W2)* t ⇒ t =

=

=

W1 + W2 
V V 

+

t1 t2 
 t1 + t2 
Nie wiem, czy oto Ci chodziło ale jest to zadanie z fizyki i tyle na można na jego temat powiedzieć. Pozdrawiam.
2 lis 09:27
mat: źle zrozumiałeś, podkreślałam, że nie prosze o rozwiązanie zadania, że nawet nie podałam właściwego, tylko o zapis matematyczny, skąd biorę zależności.
2 lis 19:36