f. kwadratowa
krzywa: zakład stolarski produkowal 600 taboretow miesiecznie. na skutek nierytmicznych dostaw drewna,
we wrzesniu i w pazdzierniku produkcja spadla o ten sam procent w stosunku do poprzedniego
miesiąca. wiedzac ze w pazdzierniku wyprodukowano 384 taborety oblicz o ile procent spadla
produkcja we wrzesniu . jak duzy spadek procentowy produkcji nastapil w ciagu tych dwoch
miesiecy?
9 kwi 16:40
krzywa: ...
9 kwi 16:48
krzywa: bardzo proszę
9 kwi 16:56
Janek191:
600 − 600 x − ilość taboretów wyprodukowanych we wrześniu
( 600 − 600 x) − ( 600 − 600 x)*x − ilość taboretów wyprodukowanych w październiku
więc
600 − 600 x − 600 x + 600 x
2 = 384
600 x
2 − 1200 x + 216 = 0 / : 24
25 x
2 − 50 x + 9 = 0
Δ = 2 500 − 900 = 1 600
√Δ = 40
| | 50 − 40 | | 10 | |
x = |
| = |
| = 0,20 = 20 % |
| | 50 | | 50 | |
600 − 384 = 216
Odp.
We wrześniu produkcja spadła o 20 %. W ciągu tych dwóch miesięcy produkcja spadła o 36 %.
9 kwi 17:10
krzywa: dzięki
9 kwi 17:18