Wzór funkcji w postaci iloczynowej
Romek: Na rysunku mam parabolę skierowaną do góry. Miejsca zerowe to −2 oraz 0. Wierzchołek to (−1,−1)
Mam wyznaczyć wzór tej funkcji w postaci iloczynowej. Kompletnie nie wiem jak to zrobić,
mógłbym prosić o dokładne rozwiązanie z wytłumaczeniem?
9 kwi 16:19
Draghan: y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=a(x+2)(x+0)
Należy wyliczyć a. Masz trzy punkty, przez które przechodzi wykres, wystarczy podstawić
9 kwi 16:27
Romek: Czy jest mozliwe, aby wyszło mi y=0(x+0)(x+2) ?
Podstawiłem tak : −1=a(−1+0)(−1+2) . Pomnożyłem nawiasy wyszło , zostało −1=−1a. Czyli a=0
Wątpie, żeby tak wyglądał ten wzór.
9 kwi 16:48
Draghan: −1=−1a | dzielisz obustronnie przez −1... I co otrzymujesz?
9 kwi 16:52
Romek: Ech, myślałem, że trzeba przenieśc na jedną stronę, dzięki
9 kwi 16:53
Draghan: Spoczi

Przenosi się jedynie przy dodawaniu/odejmowaniu

Aż sam się zdziwiłem, bo pomyślałem, że coś pomieszałem
9 kwi 16:56