minus w rownaniu
zealot_93: 17=x2−4x+4+(−0.25x+0.5)2
mamy takie równanie, w nawiasie jak widać przed 0,25 jest minus, ja ten minus wyciągnąłem przed
nawias, ale coś mi nie wychodzi, czy ktoś mógłby mi rozwiązać to zadanie właśnie wyciągając
tego minusa przed nawias byłbym wdzięczny...
9 kwi 16:09
Rafał28:
Wyciąganie minusa przed nawias
2 − (−0.5x + 8x2) = 2 + (−1) * ((−1) * 0.5 * x + 8x2) =
= 2 + (−1) * (−1) * 0.5 * x + (−1) * 8x2 = 2 + 0.5x − 8x2
=========================
7+(−x2 + x4) = 7 +((−1)*x2 + x4) =
= 7 + (−1) * x2 + x4 = 7 − x2 + x4
=========================
4 − (−2x + 7)6 = 4 − 6(−2x + 7) = 4 + (−6)*(−2x) + (−6)*7=...
Ten − przed liczbą to nic innego jak liczba −1.
9 kwi 16:19
Hugo: | | 1 | |
(−0.25x+0.5)2 = troche bez sensu  −(0.25x−0.5)2 ...a nie lepiej |
| (−x+2) |
| | 2 | |
9 kwi 16:23
Hugo: ... a bo tam jest kwadrat... to masz wzór skróconego mnożenia wtedy: (−0.25x+0.5)2 =
(0.25x−0.5)2
9 kwi 16:24