romb
Ola: Krótsza przekątna rombu ma długość 4cm i tworzy z bokiem rombu kąt 60stopni. Oblicz obwód i
pole rombu.
9 kwi 16:01
Janek191:

Mamy
x = 2
√3 ⇒ x
2 = 4*3 = 12
oraz
a
2 = 2
2 + x
2 = 4 + 12 = 16
a =
√16 = 4
Pole rombu
P
r = 0,5*2x* 4 = 4 x= 4*2
√3 = 8
√3
Obwód rombu
L = 4 a = 4* 4 = 16
Odp. P
r = 8
√3 cm
2 , L = 16 cm.
===========================
9 kwi 16:48
Janek191:

Mamy
x = 2
√3 ⇒ x
2 = 4*3 = 12
oraz
a
2 = 2
2 + x
2 = 4 + 12 = 16
a =
√16 = 4
Pole rombu
P
r = 0,5*2x* 4 = 4 x= 4*2
√3 = 8
√3
Obwód rombu
L = 4 a = 4* 4 = 16
Odp. P
r = 8
√3 cm
2 , L = 16 cm.
===========================
9 kwi 16:49