Liczba x = 1 jest dwukrotnym rozwiązaniem wielomianu W(x) = x^4 - 2x^3 + ax^2 +
drzewo: Liczba x = 1 jest dwukrotnym rozwiązaniem wielomianu W(x) = x4 − 2x3 + ax2 + bx + 2. Znajdź
parametry a i b.
(x−1)2 = x2 − 2x + 1
więc wielomian W(x) dzielę przez x2 − 2x +1:
x2 + a − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x4 − 2x3 + ax2 +bx +2 : x2 − 2x +1
−x4 +2x3 − x2
x2(a−1) + bx +2
−x2(a−1) + 2x +1
x(b+2)+3
i nie wiem chyba coś źle robię bo co z tym teraz zrobić ?
9 kwi 15:40
int: W dzieleniu jest błąd w przedostatniej linijce brakuje (a−1) w dwóch składnikach. Reszta
powinna wyjść: R(x)=(2a+b−2)x−a+3, a skoro x=1 to pierwiastek tego wielomianu, to reszta z
dzielenia ma wynosić 0: 2a+b−2=0 −a+3=0 ⇔a=3 b=−4
9 kwi 16:12
Janek191:
a = 3 , b = − 4
9 kwi 16:23
Janek191:
( x4 − 2 x3 + a x2 + b x + 1) : ( x2 − 2x + 1) = x2 + a − 1
− x4 + 2 x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−−
(a − 1) x2 + b x + 2
−( a − 1) x2 + 2*( a −1) x − a + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( b + 2a − 2) x − a + 3
Aby reszta była równa 0 , musi byc
b + 2 a − 2 = 0 i − a + 3 = 0
więc
a = 3
−−−−
b + 2*3 − 2 = 0
b = − 4
−−−−
9 kwi 16:27
drzewo: ok dzieki
9 kwi 19:35