pomocy
pomozcie prosze!!: na seans filmowy o godz 20:00 sprzedano 450 biletów, czyli tyle samo co na wcześniejszy seans o
godz. 17:00, ale biletówulgowych sprzedano o 40% mniej, a normalnych o 50% więcej niż
poprzednio. Ile biletów ulgowych sprzedano na oba seanse?
Połowe zrobiem ale zatrzymałem się na
−0,9x=−225
i nie wiem jak obliczyc 100%
pomozcie plisska
2 lis 00:21
godzio187: x=250
czyli 250 + 60% * 250= oblicz
2 lis 00:25
pomozcie prosze!!: Inaczej do tego doszedłem ale wyszło mi 400.
Good?
2 lis 00:30
AROB: Piszę
2 lis 00:32
godzio187: no dobrze ale jak można było do tego inaczej dojść

?
2 lis 00:34
godzio187: jedynie 250 + 250 − 40%*250
2 lis 00:35
AROB: x − ilość normalnych biletów na godz. 20
y − " ulgowych " "
x+y = 450
1,5x + 0,6y = 450 /*10
x+y = 450
15x + 6y = 4500 /:3
x+ y = 450 /*(−2)
5x +2y = 1500
−2x −2y = −900
5x +2y = 1500
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x = 600 ⇒ x= 200 (normalne)
y = 450 − 200 = 250 (ulgowe na g.20)
ulgowe na g. 17 = 0,6y = 0,6 * 250 = 150
razem ulgowych = 250 + 150 = 400
2 lis 00:39
pomozcie prosze!!: jeszcze inaczej

dzieki
2 lis 00:39
godzio187: heh
2 lis 00:40
AROB:
2 lis 00:44
AROB: Kończę na dziś.Dobranoc
Eto ,
Bogdanie i wszyscy aktywni

!
2 lis 00:47
godzio187: dobranoc
2 lis 00:48