Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem
heliksal: Proszę pomoc: x
2 − 6│x│ + 8 = m. Próbowałam metodą graficzną, tak jest dla mnie wygodniej i
łatwiej. Mimo to ostateczne wyniki są niepoprawne
9 kwi 15:35
Saizou :

−dla x<0 mamy
x
2+6x+8=m
x
2+6x+9−1=m
(x+3)
2−1=m
−dla x≥0
x
2−6x+8=m
x
2−6x+9−1=m
(x−3)
2−1=m
a teraz....
9 kwi 15:38
heliksal: ok, wykres potrafię narysować. Jak wyznaczyć liczbę rozwiązań równania w zalezności od
parametru m?
9 kwi 23:37
zombi: Siekasz twój wykres poziomymi liniami i sprawdzasz ile razy przeciąłeś wykres.
Weźmy np. m=1 przecinam prostą poziomą na wysokości jeden i wykres Saizou przeciąłem 4 razy
albo weźmy m=−3, przecinam prosta poziomą na wysokości −3 i nie przeciąłem wykresu ani razu,
zatem dla m=−3, nie ma rozwiązań. Twoim zadaniem jest upakowanie wszystkich przypadków w ładne
przedziały tzn.
2 rozwiązania, gdy m∊(.... )
itd.
9 kwi 23:41