Ostrosłup
czopo: Dany jest ostrosłup trójkątny, którego podstawą jest trójkąt równoramienny o bokach długości 5
cm, 5 cm i 6 cm. Wysokość ostrosłupa jest równa 2 cm. Spodek wysokości jest środkiem okręgu
wpisanego w podstawę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego spodka.321
9 kwi 15:25
int: Podstawa:
a=6cm, b=5cm
p=a+b+b2=8cm
h=√b2−(a2)2=√52−(62)2cm=4cm
Sp=12a*h=12cm2
r=Spp=128cm=32cm
Ściany boczne:
hb1=hb2=hb3=√H2+r2=√4+94=52
S1=12a*h1=12*6*52cm2=152cm2
S2=S3=12*b*h2=12*5*52cm2=254cm2
Pole całkowite:
S=Sp+S1+S2+S3=12cm2+152cm2+254cm2+254cm2=32cm2
9 kwi 16:33
czopo: czym jest p?
9 kwi 16:40
int: p to połowa obwodu
9 kwi 16:57
czopo: Ok, dzieki

A ta linijka r =...? Bo nie wiem co jest tam i dlaczego.
9 kwi 17:05
int:
promień okręgu wpisanego = pole podstawy / p, czyli połowę obwodu
9 kwi 17:25
czopo: Dziękuję bardzo za pomoc !
9 kwi 17:47