f. kwadratowa
krzywa: wyznacz równanie krzywej, jaką opisuje wierzchołek paraboli o równaniu y= x2−2(m−3)x +m+4,
jesli m jest parametrem(meR)
9 kwi 15:18
krzywa: ...
9 kwi 15:30
krzywa: wskaze mi ktoś jak tego typu zadania rozwiazać?
9 kwi 15:39
int:
p=−b2a
Δ=b2−4ac
q=−Δ4a
a=1, b=−2(m−3)=−2m+6, c=m+4
x=p=2m−62=m−3 ⇒m=x+3
Δ=(−2m+6)2−4*1*(m+4)=4m2−24m+36−4m−16=4m2−28m+20
y=q=−4m2+28m−204*1=−4m2+28m−20
y=−4(x+3)2+28(x+3)−20=−4(x2+6x+9)+28x+84−20=−4x2−24x−36+28x+84−20=−4x2+4x+28
y=−4x2+4x+28
9 kwi 15:45