napisz rownanie prostej rownoleglej i prostopadlej do prostej
emilka: napisz rownanie prostej rownoleglej i prostopadlej do prostej;
a) 4x−y+3=0
b) y=1
c)12x−7
i przechodzacej przez punkt p= (−8,3)
9 kwi 15:13
int:
a) y=4x+3
równoległa: y=4x+b1 3=4*(−8)+b1 b1=35 y=4x+35
prostopadła: y=−14x+b2 3=−14*(−8)+b2 b2=1 y=−14x+1
b)y=1
równoległa: y=b1 3=b1 y=3
prostopadła: widzisz, że jest równoległa do osi x dlatego x=c1 −8=c1 x=−8
c)y=12x−7
równoległa: y=12x+b1 3=12*(−8)+b1 b1=7 y=12x+7
prostopadła: y=−2x+b2 3=−2*(−8)+b2 b2=−13 y=−2x−13
9 kwi 15:26
ania: dziekuje
9 kwi 15:32
ania: mialam ten sam problem
9 kwi 15:32
pigor: ... , widzę to np. tak : P=(−8,3) i
a) dana prosta
4x−y+3=0, to
4(x+8)−1(y−3)=0 ⇔ 4x+32−y+3= 0 ⇔
4x−y+35=0 − prosta równoległa,
zaś
1(x+8)+4(y−3)=0 ⇔
x+4y−4= 0 − prosta prostopadła do danej przez P ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) dana prosta y=1 ⇔
y−1=0, to
0(x+8)+1(y−3)=0 ⇔
y−3=0 ⇔
y=3 − prosta równoległa do danej,
zaś
1(x+8)−0(y−3)=0 ⇔
x+8=0 ⇔
x= −8 − prostopadła do danej .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) dana prosta
12x−7

, a gdzie masz znak = . ...
9 kwi 15:47