Zadanie maturalne za 5pkt
Klauu: Mam takie zadanko...
Turysta w ciągu swojego urlopu pokonał trasę 120km. Codziennie pokonywał taką samą liczbę km.
Gdyby miał o 2 dni urlop, to codziennie mógłby pokonywać o 3km krótszą trasę. Ile dni trwał
urlop turysty? proporcje ułożyłam takie
x− liczba dni, y− trasa
x*y= 120
(x+2) (y−3) = 120
Niestety nie wychodzi mi poprawna odpowiedź. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd, może w rachunkach a
może już na początku w proporcjach. Proszę o rozwiązanie zadania żebym mogła sobie sprawdzić.
z góry bardzo dziękuję!
9 kwi 15:09
razor: ile ci wyszlo i jaka jest poprawna odpowiedz?
9 kwi 15:14
razor: wg mnie uklad rownan jest dobrze i pewnie masz blad w rachunkach
9 kwi 15:16
Klauu: wyszło mi najpierw Δ na minusie, potem 4 dni urlopu, a poprawna odpowiedź 8 dni
9 kwi 15:16
razor: (x+2)(y−3) = 120
| | 240 | |
120 − 3x + |
| − 6 = 120 |
| | x | |
3x
2 + 6x − 240 = 0
Δ = 2916 = 54
2
| | −6−54 | | −6+54 | |
x = |
| < 0 lub x = |
| = 8 |
| | 6 | | 6 | |
9 kwi 15:21
pigor: ..., dlaczego niechlujnie piszesz treść zadania

,
niech
x= ? szukana
liczba dni urlopu, to z warunków zadania
lubię równanie np. takie
120x+2= 120x−3 /*
13x(x+2) ⇔
⇔ 40x= 40x+40*2−x(x+2) ⇔
x (x+2)= 80=
8*10 ⇔
x=8 dni. ...
9 kwi 15:21
Klauu: wiedziałam że jak zawsze w moim przypadku chodzi o rachunki. dziękuję!
9 kwi 15:31
asia: A co jak delta by wyszła ujemna?
3 maj 00:32
win: czemu zostal zmieniony znak w kroku czwartym i piatym
3 maj 15:48