Charakterystyki wentylatora
Marcin: Witam, zdaję sobie sprawę że to nie forum fizyki, ale może akurat znajdzie się ktoś kto pomoże.
Mam zadanko z termodynamiki którego nie potrafię rozwiązać, a mianowicie:
Dane są charakterystyki:
−wentylatora Δdeltapw=0.03−0.005V2
−rurociągu Δpr=0.005+0.00125V2
V−strumień objetości V=m3/s
Δpw,r−spręż wentylatora, opór rurociągu Δpw=bar
Obliczyć moc Nel pobierana przez silnik wentylatora. Przedstawić w układzie V−Δp współprace
wentylatora z rurociągiem. Sprawność ogólna wentylatora ηo=0.7, silnika elektrycznego ηel=0.9.
Z góry dziękuję za pomoc!
9 kwi 15:03
Marcin: odświeżam
9 kwi 17:24
9 kwi 17:31
Marcin: ooo nie wiedziałem że powstała taka strona! dzięki
9 kwi 17:48