proszę o szybką pomoc z zadaniem
andzia: Do prostopadłościennego akwarium z wodą wpadła metalowa kostka sześcienna o krawędzi długości
2cm. O ile milimetrów podniósł się poziom wody, jeśli z akwarium nie wylała się ani kropla, a
podstawa akwarium ma wymiary 10cm x 20cm
1 lis 23:58
andzia: pomoże ktoś? bo nie wiem czy mam czekac
2 lis 00:04
godzio187: Vkostki = 23 = 8cm3
10*20*h +8 = V
V=abh
200h +8 =200(h +y)
200h+8=200h+200y
8=200y
2 lis 00:07
godzio187: początek: 23
2 lis 00:08
2 lis 00:09
andzia: dziękuję
2 lis 00:13
AROB: Można trochę inaczej (chyba prościej) :
h − wysokość, o jaką podniesie się poziom wody po wrzuceniu kulki
V (kulki) = 2
3 = 8[cm
3]
Czyli 10 * 20 * h = 8
| | 8 | | 4 | |
200h = 8 ⇒ h = |
| = |
| [cm] = 0,04 cm = 0,4 mm |
| | 200 | | 100 | |
2 lis 00:17
godzio187: Nie mam jeszcze wprawy żeby robić najprościej jak się da
2 lis 00:32
AROB: Nie szkodzi. I tak Cię podziwiam.
2 lis 00:43
godzio187: thx staram się maturka już za rok a to forum to idealna powtórka
2 lis 00:48
AROB: Zgadza się. Powodzenia

!
2 lis 00:52
Bogdan:
Dobranoc
2 lis 00:58