Lejdi ;d: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = a2 + bx + c. Wyznacz współczynniki a,b,c jeśli wiesz
ż wierzcholek paraboli będącej jej wykresem nalezy do prostej o rownaniu y=x + 8 ,
wykres jest symetryczny względem prostej o równaniu x= -3 i do wykresu nalezy punkt
A=(1,21)
13 paź 21:53
Marcin: f(x) = a(x-p)2+q - postać kanoniczna
wykres jest symetryczny względem prostej o równaniu x= -3
stąd p=-3
wierzcholek paraboli będącej jej wykresem nalezy do prostej o rownaniu y=x + 8
stąd q=-3+8=5
więc
f(x)=a(x+3)2+5
do wykresu nalezy punkt
A=(1,21)
czyli 21=a(1+3)2+5
stąd a=1
f(x)=(x+3)2+5 = x2+6x+9+5 = x2+6x+14 a=1 b=6 c=14
13 paź 21:59