Oblicz wartość m i n , dla których wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian
drzewo: Oblicz wartość m i n , dla których wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli
W(x) = x4 + x3 + mx2 − 4x + n oraz P(x) = x2 + x + 1.
Wielomian W(x) dzieli się przez P(x) więc można wyliczyć miejsca zerowe z wielomianu P(x), ale
mam problem bo delta wychodzi z niego ujemna i nie wiem co zrobić ?
9 kwi 14:31
ZKS:
x
4 + x
3 + mx
2 − 4x + n = x
4 + x
3 + x
2 + (m − 1)x
2 − 4x + n =
| | m − 1 | | n | |
x2(x2 + x + 1) − 4(− |
| x2 + x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | m − 1 | | n | |
− |
| = 1 ∧ − |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
Dokończ.
9 kwi 14:44
drzewo: nie ma jakiegoś innego sposobu ? bo tutaj wcale nie skorzystałeś z wielomianu P(x) chyba
9 kwi 15:26
drzewo: ?
9 kwi 17:31
drzewo: ?
9 kwi 18:40
drzewo: ?
9 kwi 19:35
ZKS:
Jak nie skorzystałem? Grupowałem wyrazy tak aby wspólnym czynnikiem było x2 + x + 1.
9 kwi 23:03
Mila:
Możesz podzielić w(x) przez P(x) i przyrównać resztę do zera.
( x4 + x3 + mx2 − 4x + n ):( x2 + x + 1)=x2+(m−1)
−x4−x3−x2
===========
(m−1)x2−4x+n
−(m−1)x2−(m−1)x−(m−1)
========================
x*[−4−(m−1)]−m+1+n
R(x)=x*(−4−m+1)+n+1−m
R(x)=0⇔
−3−m=0 i n+1−m=0
m=−3 i n+1+3=0
m=−3 i n=−4
9 kwi 23:36
drzewo: dobra dzięki
10 kwi 13:36