Witam,
Dany jest punkt P =(1,4). Środek okręgu o równaniu x2+y2−8x=0 i punkt P należą do prostej l,
która przecina okrąg w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABO, gdzie O oznacza początek
układu współrzędnych.
znalazlem na internecie to rozwiązanie:
http://www.zadania.info/2989011
robiłem to jednak innym(dłuższym) sposobem który chce doprowadzić do końca ale gdzieś mam błąd
P=(1,4)
O=(0,0)
S=(4,0
r=4
y=ax+b
4=a+b ⇒ b=4−a
0=4a+b
0=4a+4−a
| 4 | ||
a=− | ||
| 3 |
| 16 | ||
b= | ||
| 3 |
| 4 | 16 | |||
y=− | x+ | |||
| 3 | 3 |
| 4 | 16 | |||
x2+(− | x+ | )2−8x=0 | ||
| 3 | 3 |
| 16 | 128 | 256 | ||||
x2+ | x2− | x+ | −8x=0 | |||
| 9 | 9 | 9 |
| 25 | 200 | 256 | |||
x2− | x+ | =0 | |||
| 9 | 9 | 9 |
| 200−120 | 8 | |||
x1= | = | |||
| 50 | 5 |
| 32 | ||
x2= | ||
| 5 |
| 8 | 48 | |||
x1= | y1= | |||
| 5 | 15 |
| 32 | 48 | |||
x2= | y2=− | |||
| 5 | 15 |
| 8 | 48 | |||
A=( | ; | ) | ||
| 5 | 15 |
| 32 | 48 | |||
B=( | ; − | ) | ||
| 5 | 15 |
| 8 | 48 | 64 | 9216 | √9792 | ||||||
|AO|=√(0− | )2+(0− | )2 = √ | + | = | ||||||
| 5 | 15 | 25 | 225 | 15 |
daj chwile
| 2880 | 3*2*4√5 | |||
y2+x2= | = | |||
| 225 | 15 |
mi wyszło 2304
| 8√5 | ||
z tego |AO| wychodzi | co daje nam wtedy | |
| 5 |
| 1 | 8√5 | 32√5 | ||||
P= | *8* | = | ||||
| 2 | 5 | 5 |
| 64 | ||
coś nadal jest źle bo odpowiedź z tego co widzę na innych stronach to | ||
| 5 |
przez2