szybko
Matma: zapisz liczbe 0,6 w postaci takiego ułamka zwykłego w ktorym suma licznika i mianownika wynosi
100
1 lis 23:36
godzio187: x+y=100
oblicz układ
1 lis 23:37
1 lis 23:38
godzio187: w której jesteś kl że nie umiesz obliczać układów równań ?
1 lis 23:39
Matma: w 6...
1 lis 23:39
Bogdan:
Ja też nie wiem, jak się oblicza układy równań. Ja je rozwiązuję.
1 lis 23:43
1 lis 23:43
godzio187: 3y=5x
x+y=100
3x+5x=300
8x=300
x=37,5
y=62,5
ułamek zwykły czyli muszą być liczby całkowite czyli
| | 375 | |
| = (rozszerzamy dziesięciorkotnie) = |
|
|
| | 625 | |
1 lis 23:45
Bogdan:
Można rozwiązać zadanie bez układu równań.
| | 100 | | 25 | |
6n + 10n = 100 ⇒ 16n = 100 ⇒ n = |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | |
1 lis 23:51