Rozwiązaniem nierówności |ax+5| ≥ 2 jest przedział, gdzie x ∊ (-∞;-3U{1}{2}> ∪ <
drzewo: | | 1 | |
Rozwiązaniem nierówności |ax+5| ≥ 2 jest przedział, gdzie x ∊ (−∞;−3 |
| > ∪ <−112;∞). |
| | 2 | |
wynika z tego że :
A. a=3
B. a<0
C. a jest liczbą pierwszą
D. a jest liczbą podzielną przez 3
9 kwi 14:09
J: Odp. C ... jest liczbą pierwszą.
9 kwi 14:23
drzewo: jak to wyliczyłeś ?
9 kwi 14:26
pigor: ..., dany zbiór x∊(−
∞;−3
12>U<−1
12;+
∞) ⇔
x≤−72 v x≥−32,
a dana nierówność
|ax+5| ≥2 ⇔ ax+5 ≤ −2 v ax+5 ≥2 ⇔ ax ≤ −7 v ax ≥−3 ⇔
⇔
(x≤−7a v x≥−3a) i a≠0 ⇔
x≤−72 v x≥−32 ⇔
a=2 .
9 kwi 15:08
J: | | −3 | |
Ja zrobiłem prościej .... a*( |
| ) + 5 = 2 , ale wynik ten sam  |
| | 2 | |
9 kwi 15:14
J: pigor ... nie rozumiem ostatniej tożsamości
9 kwi 15:17
drzewo: dobra dzięki
9 kwi 15:24