Prosze i szybko pomoc
Ania: pomocy . czy liczyć x ze wszystkiego , czy mnożyć przez odwrotność czy jeszcze inaczej ?

x²−16 / x²−25 ÷ x²−2 x−8/ x²−x−20 = ?
9 kwi 13:55
J: A co tu chcesz obliczać ?
9 kwi 13:58
5-latek: najpierw zalozenia czyli x2−25≠0 x2−2x−8≠0 i x2−x−20≠0
Potem pomnozyc przez odwrotnosc
9 kwi 14:01
5-latek: Wiesz pewnie ma uproscic wyrazenie
Nikt im tego nie prostuje w szkole ze jesli to nie jest rownanie to nie ma czego liczyc
9 kwi 14:03
Ania: Mam wykonać działanie ..
Czyli trzeba pomnożyć : x²−16 / x²−25 * x²−x−20/ x²−2 x−8 ?
9 kwi 14:08
5-latek: Tak .
Ale jak zrobilas zalozenia to np wiesz ze x2−25=(x−5)(x+5)
x2−16= (x+4)(x−4)
to samo x2−2x−8= postac iloczynowa
jak to zrobilas to przeciez wyjdzie ze wiele mozna poskracac
9 kwi 14:10
Ania: Czyli x²−16 *x²−x−20 oraz x²−25 * x²−2 x−8 ?
9 kwi 14:16