Jak to rowiązać?
mrKaczorrro: Jak to rozwiązać krok po proku? Proszę o pomoc!
√1−x +
x+12√1−x
−−−−−−−−−−−− = ?
1−x
9 kwi 13:35
J: Rozwiązać się nie da .. mozna co najwyżej uprościć... w liczniku sprowadź do wspólnego
mianownika.
9 kwi 13:43
mrKaczorrro: właśnie o to chodzi żeby uprościć jak się najbardziej da. Jestem na studiach i mam zaległości z
matmy temu proszę o pokazanie krok po kroku...
9 kwi 13:58
J:
Założenie: x < 1
| | 2(1−x) + x +1 | | 3 − x | |
Licznik: |
| = |
| |
| | 2√1−x | | 2√1−x | |
| | 3 − x | |
Ostatecznie: |
| |
| | (1−x)2√1−x | |
9 kwi 14:05
pigor: ..., a więc masz chyba to :
| |
| = no to rozszerz ten ułamek przez 2√1−x = |
| 1−x | |
| | 2(1−x)+x+1 | | 2−2x+x+1 | | 3−x | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 2√1−x (1−x) | | 2(1−x)√1−x | | 2(1−x)√1−x | |
| | (3−x)√1−x | |
= |
| no i dalej  nie ma co . ...  |
| | 2(1−x)2 | |
9 kwi 14:14
mrKaczorrro: dziękuje!
9 kwi 17:12