Problemy z analityczną.
Damek: Mam problem z zadaniami z geometrii analitycznej i liczę na wskazówki od was

.
1. Pole trójkąta ABC jest równe 5. wierzchołek A ma współrzędne (3, 1) a długości boków BC i AB
są równe. Wysokość tego trójkąta opuszczona z wierzchołka B zawarta jest w prostej y=2x.
Oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
2.Dany jest trójkąt ABC gdzie A( −3, 0) BC = [−4, 4], a środkiem boku AB ma współrzędne (3, 2).
Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków, pole trójkąta ABC i długość najdłuższej wysokości
tego trójkąta.
3. Napisz równania stycznych do okręgu opisanego równaniem x
2+y
2+6x+8y=0 w punktach tego
okręgu należących do osi OY.
−wyliczyłem współrzędne punktów przecięcia okręgu z osią OY M(0,0) i N(0, −8) oraz prostą
przechodzącą przez S i M czyli l: y=4/3*x oraz S i N czyli k: y=−4/3*x−8, jak teraz obliczyć
teraz równania stycznych?