Jak to zostało skrócone?
mrKaczorrro: Jak to zostało skrócone?
1 1
dydx= 3sin
2√1−2xxcos
√1−2xx * −−−−−−−−−−− * − ( −−−−−−)
2
√1−2xx x
2
do Postaci:
dydx=−
32x√x(1−2x)sin
2√1−2xxcos
√1−2xx
Prosze o pomoc!
9 kwi 12:36
Raf: Jak to jak? Sin został, cos został, 3 zostało. Jedyne co zostało prościej zapisane to te 2
ostatnie ułamki. W ostatnim w mianowniku jest x2=√x√xx i jeden z tych pierwiastków
skrócił się z mianownikiem przedostatniego ułamka. Reszta czyli 2√xx√1−2x została
9 kwi 12:51
mrKaczorrro: dalej w sumie nie rozumiem jak skróciły się ostatnie ułamki. Proszę o pomoc:(
9 kwi 13:42