s
T1000: Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny, dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
liczby odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Podaj liczby
tworzące ciąg arytmetyczny.
A+B+C = 39 −−−> Aryt
A−3 B−5 C−3 −−−> ciąg geometryczny
a
1+a
1 +r + a
1 + 2r = 39
3a
1 +3r = 39
a
1 + r = 13
a
1−3,a
1+r−5,a
1+2r −3
I teraz
| a1 +r−5 | |
| = U{a1+2r−3}{a1+r−5) |
| a1−3 | |
Na krzyż po podstawieniu (a
1 = 13−r) wychodzi mi
64=(10+r)(10−r)
r= 6 lub −6
a
1 = 13 lub 18
Moje pytanie dlaczego jak podstawiam odrazu w to równanie a
1 = 13−r
a
1−3,a
1+r−5,a
1+2r −3
to wychodzą mi głupoty
13−r,13−r+r−5,13−r+2r−3
10,8,10+r b
2 = a*b /2
128=100−r
2?