Rozwiąż równanie
Janusz: Rozwiąż równanie |3x−6|−|x−5|=5
3|x−2|−|x−5|=5
Ad.1 x∊(−oo,2) Ad.2 x∊<2,5) Ad.3 x∊<5,oo)
Ad.1 x∊(−oo,2)
−3x+6+x−5=5
−2x=4
x=−2
−2 jest rozwiązaniem równania
Ad.2 x∊<2,5)
3x−6+x−5=5
4x=16
x=4
4 jest rozwiązaniem równania.
Ad.3 x∊<5,oo)
3x−6−x+5=5
2x=6
x=3
3 nie jest rozwiązaniem równania.
Odpowiedź: Rozwiązaniem równania jest liczba −2 oraz 4.
Zgadza się? Mógłby ktoś sprawdzić to zadanie?
9 kwi 12:26
5-latek: Dobrze masz
9 kwi 12:33
troll: gówno jest dobrze
9 kwi 12:35
5-latek: jak nie masz co robic to sie walnij w ten durny leb
9 kwi 12:36