Wielomianki
PePe : reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian p(x)=x4+x3−3x2−4x−4 jest wielomianem
R(x)= x3−5x+1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2 − 4
9 kwi 11:30
ICSP: P(2) = P(−2) = 0
Teraz skorzystajmy z twierdzenia i zapiszmy nasz wielomian w sposób równoważny :
w(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
Wstawiając :
w(x) = Q(x) * P(x) + x3 − 5x + 1
Policzmy w(2) oraz w(−2)
w(2) = −1
w(−2) = 3
Mamy już wszytko bo :
w(x) = G(x) * F(x) + ax + b gdzie ax + b jest szukaną resztą
w(x) = G(x) * (x2 − 4) + ax + b
Wstawiając x = 2 oraz x = −2 dostajemy układ równań :
w(2) = 2a + b
w(−2) = −2a + b
Podstaw wartości i wylicz współczynniki a oraz b.
Odp : −x + 1
9 kwi 11:37
PePe : dziękuję
9 kwi 14:53