Całka
Frna: Jak zrobić taką całkę , jak zacząć ∫ x2+2/x3+x
z mianownika x przed nawias i mam x(x2+1) i mam x1=0 czy jak / co dalej
Nie wiem jak się za to zabrać.
9 kwi 11:14
ICSP: Ułanki proste.
| x2 + 2 | | Ax + B | | C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2 + 1) | | x2 + 1 | | x | |
Po wyliczenia A,B,C. Dostaniesz dwie proste całki.
9 kwi 11:17
Frna: Ok dalej rozumiem dzięki
9 kwi 11:31
Frna: Jeszcze problem z jedną całką.
∫ 3x+1/ √−x2+4x.
Jak się za to zabrać / pozbyć minusów bo potem to już chodzi chyba o to żeby przekształcic
licznik aby czesc skladnikow byla rownej pochodnej mianownika?
9 kwi 13:04
Frna: ?
9 kwi 13:50
Frna: 
9 kwi 16:42
Frna: Pomoże ktoś?
9 kwi 20:39
pigor: ... , np. tak:
√−x2+4x= √−(x2−4x+4−4)=
√−(x−4x+4)+4=
√4−(x−2)2=
=
√4(1−(12(x−2))2= 2
√1−(12(x−2))2=
2√1−t2 i
12(x−2)=t ⇒
⇒ x−2=2t /*3 i
dx=2dt ⇒ 3x−6= 6t /+7 ⇔
3x+1= 6t+7 , to
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3x+1 | | 6t+7 | | 6t+7 | |
∫ |
| = ∫ |
| *2dt= ∫ |
| dt= |
| | √−x2+4x | | 2√1−t2 | | √1−t2 | |
| | 6t | | dt | |
= ∫ |
| dt + 7 ∫ |
| = ... i dalej spróbuj. ...  |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
9 kwi 21:02
Frna: wow dzięki!
9 kwi 21:22