Prosze o dokładne rozwizanie
Matma: w klasie liczącej 20 uczniów, chłopców jest więcej niż dziewcząt. czworo uczniów czyli 20%
dziewcząt i 20% chłopców, nosi okulary. ilu chłopców i ile dziewcząt jest w tej klasie.
1 lis 23:33
Zbronek:
x+y=20
0,2x+0,2y=4/*(5)⇒x+y=20 ukł. nieoznaczony,ale...
0,2x i 0,2y musi∊N,wiemy,że 4=0+4lub4=1+3lub4=2+2,Jeśli przyjąć ,że klasa jest mieszana to
rozpatrujemy tylko
1+3=4⇒0,2x =1 i 0,2y=3⇒x=5,y=15
2 lis 10:08
ALEKSANDRA: PROSZĘ BARDZO :
x − chłopcy
y − dziewczęta
x + y = 20
1/5x = 3
x + y = 20
x = 15
15 + y = 20 | −15
x = 15
y = 20 − 15
x = 15
y = 5
x = 15
W tej klasie jest 15 chłopaków i 5 dziewcząt
22 sty 19:00
karyna: X+y=20
29x×40y=69xy
9 sty 18:17