norma gradientu
andzia: Znaleźć normę gradientu funkcji f : R2→R, f(x,y) = 3√x3 + y3 w punkcie 1,1. Jakby któs
potrafił w miare prosto wytłumaczyc krok po kroku jak to sie liczy. Z góry dziękuje.
9 kwi 11:13
MQ:
1. Liczysz wektor gradientu:
[df/dx, df/dy]
2. Liczysz jego współrzędne w p. (1,1) podstawiając za x i y wartości z tego punktu.
3. Liczysz normę czyli długość tego wektora: d=√vx2+vy2
9 kwi 11:39
andzia: czyli wyjdzie, że pochodna po x i pochodna po y są równe w tym punkcie, wiec norma rowna sie
√12+12 = √2?
9 kwi 16:28