Trygonometria
Paw: Wyznacz wartosc parametru m(m nalezace do R) , dla ktorych rownanie (cosx−
| | √2 | |
|
| )(sinx−m)=0, ma 3 rozne rozwiazania ? Prosze o pomoc, bo nie wiem jak to zrobić ! |
| | 2 | |
9 kwi 11:08
ICSP: m ∊ ∅
| | √2 | |
Już samo równanie cosx = |
| ma nieskończenie wiele rozwiązań. |
| | 2 | |
9 kwi 11:11
J: Może masz podany przedział dla tego równania ?
9 kwi 11:15
Paw: Sory, to mialo byc w przedziale <0; 2pi)
9 kwi 11:15
ICSP: m = ± 1
9 kwi 11:21
ICSP: | | √2 | |
cosx = |
| w przedziale [0 ; 2π) ma dwa rozwiazania, stąd równanie : |
| | 2 | |
sinx = m musi mieć jedno rozwiązanie, z wykresu od razu widać, że w powyższym przedziale sinx
przetnie raz tylko proste y = 1 oraz y = −1. Stąd m = 1 v m = −1
9 kwi 11:23
J: Warunek: sinx − m = 0 ⇔ sinx = m i tylko jedno rozwiazanie, czyli m = 1 lub m = − 1
9 kwi 11:25
Paw: Dzieki
9 kwi 11:26