Rozwiaz równanie
Ania : | |x−4| − x
2|=4 proszę o pomoc, wychodzą mi jakieś glupotki − sprzeczność i tożsamość , nie
wiem jaka dać odpowiedz
9 kwi 10:29
J: ⇔ Ix−4I − x2 = 4 lub Ix−4I − x2 = − 4 ⇔ Ix−4I = x2 + 4 lub Ix−4I = x2 − 4
oraz: x2 − 4 > 0 ... i rozwiązujesz w przedziałach (−∞,4) <4,+∞)
9 kwi 10:38
J: drobna pomyłka ... oraz: x2 − 4 ≥ 0
9 kwi 10:39
T1000: Ania nie wiem czy juz zrobiłas ale wstawie swoje do sprawdzenia
1.|x−4|−x
2 = −4 2.|x−4|−x
2 = 4
1. x
2−4 ≥0
x
2 ≥ 4
x≥ 2 x≤−2
|x−4|−x
2 =−4
|x−4| = x
2−4
(−
∞,4) , (4,
∞) (wyłączając <−2,2>
(−
∞,4)
−x+4=x
2−4
x
2+x−8=0
Δ=
√33?
x1 = −1−
√33 / 2 = ~ −3,3
x
2 = −1 +
√33 / 2 = −2,3
| | −1−√33 | | −1+√33 | |
x ∊ (−∞, |
| ) ∪ |
| , ∞ ) ( nie wiem czy domknięte czy otwarte) |
| | 2 | | 2 | |
Obydwie liczby nalezą do przedziały
(4,
∞)
x−4=x
2−4
x(x−1)=0
x=1 lub x=1 nie należy przez dziedzine
I potem dla drugiego warunku
Panie
J czy ja dobrze rozumuje ?
9 kwi 11:07