Tales
Kirito: Korzystając z danych na rys. oblicz x i y na 1 i 2 rysunku.
http://screenshooter.net/3658148/frnkemp
Takie wyniki mają wyjść, mi coś nie wychodza te ułamki

a) x= 16
827 , y = 16
827
b) x= 9 , y= 13
13
Proszę o pomoc, potrzebuje to na dzisiaj
9 kwi 07:13
wredulus:
Zapisujesz proporcje z trojkatow podobnych:
1) 27 ÷ 20 = 22 ÷ x = 16 ÷ y
2) 10 ÷ (16−x) = x ÷ 10 = 12 ÷ y
9 kwi 07:40
Janek191:
1)
27 x = 22*20 = 440
−−−−−−−−−−−−−−−−−
27 y = 16*20 = 320
−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 kwi 08:11
Kirito: Dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie :
440:27 = 16,2962962962963
Wynik w książce to 16
827 więc w jaki sposób zamienia się to liczbe z przecinkiem na te
16
827 
?
9 kwi 10:17
Kirito: Ehh to już nie aktualne, już wiem jak to wyszło

Wiedziałem jak to się liczyło tylko
zapomniałem o a teraz sobie przypomniałem, jeszcze raz dzięki
9 kwi 10:20
Kirito: Byłbym wdzięczny jakby ktoś jeszcze sprawdził te zadania :
Ponieważ w książce troche inne sa wyniki.
Np. 1)
wynik się zgadza tak jak napisał janek191, a proporcja 2 do wyliczenia y wg. mnie też jest
prawidłowy ale wynik w książce wynosi y=16 i 8/27,dlatego chce się też upewnić ze jest to błąd
w książce.
A co do 2 rysunku to proszę także o sprawdzenie :
y16=1012
12y=160 : 23 = 1313 <− wynik raczej prawidłowy bo taki sam jest w książce
Tylko teraz wynik x w książce wynosi x=9 i nie jestem do końca pewny jak ułożyc prawidłowo
proporcje...
Proszę o pomoc ^^
10 kwi 18:51
Kirito: I jeszcze jedno, dlaczego ułamki tak brzydko mi wychodzą ? Używam funkcji 23
10 kwi 18:53
Kirito: To jak wie ktoś jak to zrobić?
10 kwi 20:08