Drzewka stochastyczne
Filipo: W urnie 1 znajdują się 4 kule białe i 5 kul czarnych, w urnie 2 zaś 3 kule białe i 4 czarne.
Rzucamy kostką sześcienną i monetą. Jeżeli wypadnie liczba oczek większa od 3 i reszka to
losujemy jedną kulę z 1 urny, w przeciwnym wypadku jedną kulę z 2 urny. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Niestety, trzeba to rozwiązać metodą drzewek.
9 kwi 01:18
wredulus:
No i w czym problem ?
9 kwi 07:41
wredulus:
Pierwszy stopin drzewka: ( losuje z 1 .... losuje z 2)
I juz drzewko ne jest az tak rozbudowane
9 kwi 07:42
T1000: Zrobiłby ktoś zadanko?
Dopiero zaczynam z prawodbopodobienstem...
9 kwi 08:21
J:
Na początek musisz wypisać zbiór zdarzeń elementarnych, dla rzutu kostką i monetą.Potem
obliczyc prawdopodobieństwo: więcej niz 3 oczka i reszka.
9 kwi 08:31
T1000: Zbiór Omega kostki to będzie 6 ,zdarzenie elementarne A to będzie 3 (4,5,6)
| | 1 | |
W monecie mamy 2 (O/R) wybierami jedną więc |
| |
| | 2 | |
| | 4 | |
Urna pierwsza kule białe z drzewka to będzie |
| |
| | 9 | |
| | 3 | |
Urna druga kule to będzie |
| |
| | 7 | |
| | 3 | | 1 | | 4 | |
I teraz mnoże |
| * |
| * |
| + druga urna? |
| | 6 | | 2 | | 9 | |
9 kwi 08:49
J:
Nie tak ... Dla rzutu kostką i monetą masz 12 zdarzeń elementarnych , z czego trzy sprzyjaja
zdarzeniu
| | 3 | | 1 | |
wiecej niż 3 oczka i reszka: (4,R),(5,R),(6,R) , zatem P(A) = |
| = |
| . |
| | 12 | | 4 | |
| | 1 | |
P(A) = |
| − losujemy z urny 1 |
| | 4 | |
| | 3 | |
P(B) = |
| − losujemy z urny 2 |
| | 4 | |
| | 4 | | 3 | |
I ostatecznie P(C) = P(A)* |
| + P(B)* |
| |
| | 9 | | 7 | |
9 kwi 08:54
T1000: Jak zwykle wielkię dzieki za wytlumaczenie J : )
Walczymy dalej: )
9 kwi 08:57