planimetria
jacek: rozwazmy równolegloboki o obw 16 cm i kacie ostrym 60 stopni. wybierz rownoleglobok o
najwiekszym polu, wyznacz to pole i dl. przekatnych
kompletnei nei wiem jak to rozwiazac, prosze o pomoc
9 kwi 00:42
Filipo:

Wzór na pole równoległoboku:
a, b są długościami boków równoległoboku.
Z treści zadania wiesz, że 2a+2b=16.
| | 1 | |
Masz funkcję f(a)= |
| a(50−a)*sin60o <− policz jej maksimum. |
| | 2 | |
9 kwi 00:47
Aga1.: Wzór na pole równoległoboku to
P=a*b*sinα,
| | √3 | |
natomiast a+b=8, czyli b=8−a, sin600= |
| |
| | 2 | |
9 kwi 09:31
J: | | √3 | |
f(a) = a(8 − a) |
| ,miejsca zerowe : a = 0 i a = 8 , stąd maximum dla: a = 4 (romb) |
| | 2 | |
9 kwi 09:37