sin180 kat ostry
anne: Jak zzapisać kąt rozwarty sin180 na kat ostry ?
Sin 2 * 90 + 0 ? Chodzi o wzory redukcyjne
9 kwi 00:18
Draghan: Tak

Ja bym tak właśnie napisał, ale pewnie ci, którzy trygonometrię mają w małym palcu
wiedzą, ile wynosi samo sin(180)
9 kwi 00:23
Draghan: A 180 to nie jest kąt rozwarty

Tylko półpełny
9 kwi 00:24
daras: sin180
o = sin(90
o +90
o) = sin( 20
o+160
o)=...
nieskończenie wiele możliwości ale najprostsza to sin180
o = 0
9 kwi 10:59
Draghan: Oczywiście, że nieskończenie wiele, ale przy np. sin(90
o+90
o) należałoby zmieniać w
kofunkcję...
Tylko po co?

Poza tym − akurat w tym przypadku − najprościej spojrzeć na wykres
9 kwi 11:41
ja: krótko sin(180+0)==−sin0=0
9 kwi 12:12
daras: żołnierz ?
9 kwi 14:25