dzielniki
Magda: Liczba 7x11x13 ile ma dzielników? Wiem że dzieli się na pewno przez 7,11 i 13 ale jak znaleźć
te pozostałe dzielniki naturalne?
8 kwi 23:55
Eta:
a=p1k1*p2k2*p3k3*.....*pnkn
p1, p2,...,pn −− liczby pierwsze
k1,k2,....,kn −−−naturalne wykładniki potęg liczb pierwszych
liczba dzielników liczby "a" : (k1+1)*(k2+1)(k3+1)*....*(kn+1)
a=71*111*131
liczba dzielników: (1+1)*(1+1)*(1+1)=....
9 kwi 00:10
Piotr:
fantastycznie ! musze to zapisać

(czytaj − dodaj do zakladek

)
9 kwi 00:18
PW: A tak bez twierdzenia dziecko może policzyć:
Dzielnikiem jest
− liczba 1
− każda z 3 wymienionych liczb pierwszych,
− każdy iloczyn dwóch z tych liczb (są 3 takie iloczyny)
− iloczyn wszystkich tych liczb.
Razem dzielników jest 1+3+3+1 = 8 (to samo co wynika u ETY z wzoru (1+1)(1+1)(1+1) = 8).
9 kwi 11:13