Moge prosic o dokładne etapy rozwiazywania?
Matma: alina z balladyna zbierały maliny przed poludniem zebrały razem 12,5 kg a po poludniu 13 kg po
poludniu balladyna zebrała o 20 % mniej niz przed poludniem a alina o 20 % wiecej ktora z
nich
zebrala wiecej malin?
1 lis 23:11
godzio187: znów się nie wysłało coś jest nie tak,
a+b=12,5
80%b+120%a=13
wyjdzie ze alina zebrała więcej

a=7,5, b=5
1 lis 23:16
Matma: no tylko podaj mi jak to ma byc dokładnie z danymi i wogole
1 lis 23:18
godzio187: no dobra to czekaj
1 lis 23:20
godzio187: a−ilość zebrana przez aline
b−ilość zebrana przez balladyne
a+b=12,5 <−tyle zebrały przed południem
120%a+80%b=13 <−tyle po południu
wyliczając:
a=12,5−b
1,2(12,5−b) +0,8b=13
(będe obliczać tylko 2 równanie)
15−1,2b+0,8b=13
15−0,4b=13
−0,4b=−2
b=5 | 5+80%*5=9kg
teraz podstawiam b do pierwszego równiania
a=12,5−5=7,5 | 7,5 +120%*7,5=16,5kg
16,5>9
1 lis 23:25