aj
Hugo: log25x=logp{5}10
x=1000?
8 kwi 22:42
bezendu:
źle...
8 kwi 22:44
Tadeusz:
... sprawdź te zera raz jeszcze −
8 kwi 22:47
5-latek: √5= 51/2
25=52
i plus zalozenia co do liczby logarytmowanej
8 kwi 22:48
Hugo: 1000

4 zera mają być
a to np:
log
1/3x=log
12
x=−
√12 czy x =
3√12
8 kwi 22:49
Hugo: x>0 i różny od 1
8 kwi 22:50
Hugo: 5latek:
ale to takich wzorów nie znam o.o żeby log51/210
8 kwi 22:51
5-latek: x nie jest w podstawie logarytmu wiec sprawedz jeszce raz z defincji logarytmu jakie ma byc x
8 kwi 22:52
Hugo: x>0
8 kwi 22:52
5-latek: no jest taki wzor nawet
Eta go kiedys pokazywala mianowicie
8 kwi 22:54
Hugo: 
dz zatem w tym pierwszym x = 1 000
8 kwi 22:55
ZKS:
Łatwo to pokazać.
| | logcbn | | n | | logcb | | n | |
logambn = |
| = |
| * |
| = |
| * logab |
| | logcam | | m | | logca | | m | |
8 kwi 22:56
ZKS:
Przecież Ci wszyscy mówią że źle a Ty swoje.
8 kwi 22:57
Hugo: źle tam przepisałem:
log
1/3x=log
912
to będzie:
−log
9x=log
9144
8 kwi 22:59
Hugo: bleeee 100 00 CZTERY ZERA

8 kwi 22:59
Tadeusz:
... to cała
Kamczatka ... −
8 kwi 23:00
bezendu:
Kamczatka ?
8 kwi 23:00
Hugo: bez takiej ironii prosze... dobrze teraz mam

ODP:
1) 1 00 00
8 kwi 23:01
Tadeusz:
Ź L E
8 kwi 23:03
bezendu:
Hugo zajrzy do teorii bo lipa
8 kwi 23:05
Hugo: nie możliwe...
wyciagam przecież:
log
5x=log
510
4
x=10
4
8 kwi 23:05
Hugo: obalcie mi to
8 kwi 23:06
Hugo: robie tak jak mowicie i ze mam zle... ztem jak
8 kwi 23:08
bezendu: Hugo Ty jesteś Kamczatka ?
8 kwi 23:08
Hugo: nie, podobno to jakaś osoba która mnie przypomina(?) powiedz co jest w tym poście 23:05 jak
rozpisuje źle
8 kwi 23:11
Marcin: log
25√x=log
2510
√x=10 ()^
x=100
8 kwi 23:15
Tadeusz:
... W TYM POŚCIE WYNIK JEST OK ... ALE W POŚCIE Z 23:01 ŹLE UŻYWASZ
SEPARATORA (SKORO JUŻ GO UŻYWASZ) −

−

10 000 −

−
8 kwi 23:16
ZKS:
Marcin źle. Teraz Hugo masz dobrze x = 104 oczywiście pierw dziedzinę się wyznacza.
8 kwi 23:18
Marcin: log25x=log510
ZKS, ja rozwiązałem to, bo nie byłem pewien co tam jest napisane.
Chyba że to ma inaczej wyglądać.
Bo w moim przypadku wynik chyba jest ok
8 kwi 23:21
ZKS:
log25(x) = log√510
8 kwi 23:23
Hugo: 
!
8 kwi 23:24
Marcin: | | 1 | | 1 | |
No to w takim razie wystarczy zamienić |
| , na |
| |
| | 2 | | 4 | |
4√x=10 ()
4
x=10
4
8 kwi 23:25
ZKS:
Marcin trzymaj zadanko.
Oblicz sumę 99−ciu początkowych wyrazów ciągu a
n o wyrazie ogólnym
8 kwi 23:27
Marcin: | | √n+1 | | √n | | √n+1 | | √n+1 | |
log( |
| )−log( |
| )= |
| * |
| |
| | √n+2 | | √n+1 | | √n+2 | | √n | |
Byłem Ciekawy, czy to jest ciąg arytmetyczny, ale chyba przesadziłeś z tym zadaniem jeżeli o
mnie chodzi

Ja wolę takie typowo maturalne, schematyczne
8 kwi 23:37
ZKS:
Te zadanie naprawdę nie jest trudne.

Pomyśl chwilę a na pewno coś Ci wpadnie do głowy.

Nie to nie jest ciąg arytmetyczny.
8 kwi 23:39
8 kwi 23:44
Hugo: ciag logarytmiczny <cwaniak2>
8 kwi 23:45
Hugo: ZKS: skoro to jest latwe to jakie jet trudne?
8 kwi 23:48
ZKS:
Coś chyba nie za bardzo.
8 kwi 23:48
ZKS:
Mam dać jakieś trudne zadanie?
8 kwi 23:49
8 kwi 23:51
Hugo: tak i poprosze o odp to tego

... zapewne i tak nie rozwiaze ale tak z ciekawosxi
8 kwi 23:51
Hugo: Marcin powiedz jak to zrobiles
8 kwi 23:54
Piotr:
podpowiedz : log
ab
2 = 2log
ab
8 kwi 23:54
Marcin: A kto powiedział, że to jest dobrze, co?
8 kwi 23:54
ZKS:
To jest zadanie na poziomie.
Znaleźć wszystkie liczby naturalne n dla których wielomian
W(x) = (x
3 − 5x + 1)
n + (x
3 − 3x − 1)
n
daje przy dzieleniu przez dwumian P(x) = (x−2)
| | 2 | |
resztę |
| * tg(20o) * tg(40o) * tg(80o). |
| | √3 | |
8 kwi 23:59
Piotr:
a to z log to co ? odpuscili sobie ?
9 kwi 00:00
Marcin: ZKS tylko że to zadanie jest bardziej na jakąś olimpiadę niż na maturę.
9 kwi 00:00
ZKS:
No dobrze dobrze tylko teraz jeszcze dokończ.
9 kwi 00:01
ZKS:
Raczej bym powiedział że to zadanie typu jakie są w arkuszach maturalnych PAZDRO.
9 kwi 00:04
Hugo: tangensy z tablic, podsawic pod x=2 i na kalkulatorze wylicz 8).
9 kwi 00:04
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log1− |
| log2+ |
| log2− |
| log3+ |
| log3−........ −log10=−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 kwi 00:05
Piotr:
| | 1 | |
n a koncu zostaje log |
| = − 1  chyba, ze cos pochrzanilem  |
| | 10 | |
9 kwi 00:06
Marcin: No ja też tak mam.
9 kwi 00:07
ZKS:
Rozwiązanie które napisał
Marcin też da dobry wynik.
| | √99! | | 99! | |
log ( |
| ) = log ( |
| )1/2 = |
| | √100! | | 100! | |
| | 99! | | 1 | | 1 | |
log( |
| )1/2 = log ( |
| )1/2 = log |
| = −1 |
| | 99! * 100 | | 100 | | 10 | |
9 kwi 00:10
Hugo: moze mi ktos to wytlumaczyc
9 kwi 00:10
ZKS:
Hugo nie sądzę aby odczyt z tablic coś Ci dał.
9 kwi 00:12
Marcin: Wiem ZKS że da dobry. W sumie myślałem że Ci takie rozwiązanie wystarczy
9 kwi 00:12
Piotr:
z silnia to niech Marcin tlumaczy

reszta to ze wzorow na logarytmy
9 kwi 00:13
ZKS:
Jak mogłeś myśleć że takie rozwiązanie wystarczy?

Przecież było niedokończone.
9 kwi 00:14
Marcin: Oj tam oj tam
9 kwi 00:15
Piotr:
reszta wynosi... 2
9 kwi 00:15
ZKS:
To macie wynik ile wynosi reszta do was należy to udowodnić i rozwiązać do końca zadanie.
9 kwi 00:16
Marcin: Piotr! mi wolfram pokazał to samo
9 kwi 00:18
ZKS:
Akurat
Piotr nie musiał korzystać z wolframa uwierz mi.
9 kwi 00:19
Marcin: Ja nie mówię że korzystał
9 kwi 00:20
ZKS:
To przepraszam myślałem że coś insynuujesz.
9 kwi 00:21
Piotr:
he, he
ZKS jak tam postepy filmowe ?
9 kwi 00:22
ZKS:
Wiesz teraz praktycznie nie mam czasu nawet zapuściłem się z serialami.

Może coś byś
polecił to jak znajdę dłuższą chwilę wolnego czasu to sobie obejrzę.
9 kwi 00:24
Marcin: insynuuję tylko to, że sam sprawdziłem na wolframie
9 kwi 00:24
Marcin: Gra o Tron
9 kwi 00:24
ZKS:
Mówisz że sprawdziłeś czy czasem nie oszukuje.
9 kwi 00:24
Marcin: Sprawdziłem czy nie było pomyłki, o tak
9 kwi 00:26
Piotr:
Ojej tak jeden film polecic ?

masakra. Nie pamietam juz co Ci wtedy pisalem, a co
obejrzales. to ja polecam kazdemu serial : Sherlock. Kazdy odcinek ok 1,5 h. sa trzy serie po
trzy odcinki. Jest naprawde swietny. BBC pokazalo klase i odworca glownej roli jest niesamowty
9 kwi 00:28
ZKS:
Brat mi też go polecał.

Słyszałem też że Detektyw (chyba?) na HBO też jest świetny.

Napisz napisz jak film byś polecił.
9 kwi 00:30
ZKS:
Mam kolejne z tych ciekawych.

Rozwiąż równanie tg
2(x + y) + ctg
2(x + y) = 1 − 2x − x
2.
9 kwi 00:32
Marcin: Ja po maturce muszę sobie jakiś fajny serial pooglądać. Tak żeby się odprężyć

Także się
przyda
9 kwi 00:34
Piotr:
To masz : 12 gniewnych ludzi, Suspiria, M−Morderca, Harakiri, Nagle,zeszlego lata, Zadlo,
Scarface

to sobie wybierz cos z tego
9 kwi 00:38
Marcin: ZKS skąd Ty takie astronomiczne zadania masz, co?
9 kwi 00:38
Piotr:
ZKS ma duzo lepsze w zanadrzu

A
Vax to by Ci dopiero konkursowe wytrzaskal
9 kwi 00:41
Marcin: Na szczęście takich nie potrzebuję
9 kwi 00:44
9 kwi 00:48
ZKS:
Mam jeszcze zadanie atomówkę
Marcin chcesz zobaczyć?
9 kwi 00:49
Piotr:
12 gniewnych to jeden z moich ulubionych filmow−obejrzalem kilka razy. W Scarface natomiast
uwelbiam Pacino, jest kapitalny.
Dalem Ci nieco starsze produkcje. np Suspiria to malo znany horror ze swietna muzyka, ktora
tworzy klimat
9 kwi 00:52
Marcin: Pewnie że chce
9 kwi 00:53
ZKS:
To też jest z tych dobrych (to nie ta atomówka) takie maturalne to zadanko.

Suma wszystkich współczynników wielomianu P
n(x) jest równa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞ (1 + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
a suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników
przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu P
n(x) przez
dwumian x
2 − 1.
9 kwi 00:56
Marcin: W jakim sensie maturalne jest to zadanko?
9 kwi 00:58
ZKS:
Proszę.

Rozwiąż równanie
| | 252x | | 99 | |
250x + 2 * 249x + ... + 49 * 22x + 50 * 2x = |
| + |
| . |
| | (2x − 1)2 | | 4 | |
9 kwi 01:00
ZKS:
Wielomiany trzeba wyznaczyć resztę.

Tak jak w zadaniach maturalnych.
Piotr właśnie miałem kiedyś obejrzeć Suspiria bo widziałem na filmwebie.

W takim razie obejrzę sobie ten film w weekend.
9 kwi 01:03
Piotr:
To mi sie znowu udalo. Kolejna osoba namowiona do Suspirii

rzadko tak mi sie zdarza ale bez
tej muzyki ten film raczej by byl slaby, ogladalem na sluchawkach i robil niezle wrazenie.
nawet teraz jestem w stanie zanucic glowny motyw z tego filmu.
9 kwi 01:07
ZKS:
To bez dźwięku obejrzę.

Właśnie niedawno zakupiłem sobie słuchawki to będę mógł je dalej
testować na razie testowałem (katowałem) je na muzyce a zobaczę jak się będą sprawowały
w filmie.
9 kwi 01:12