f. wymierna
zosia: | | 3 | | 2 | | 1 | |
rozwiąż równanie |
| − |
| = |
| D=R\{−2,2} |
| | x3+8 | | x2−2x+4 | | x2−4 | |
8 kwi 22:32
5-latek: najpierw zalozenia co do mianownika . jak to zrobisz to bedzie potem latwiej poskarcac
8 kwi 22:37
zosia: nie bardzo wiem o jakie założenia ci chodzi, dziedzinę wyznaczyłam
8 kwi 22:40
ZKS:
| 3 | | 2 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| x3 + 8 | | x2 − 2x + 4 | | x2 − 4 | |
3(x − 2) − 2(x
2 − 4) = x
2 − 2x + 4
Dalej sama.
8 kwi 22:42
Tadeusz:
| 3−2(x+2) | | 1 | |
| = |
| |
| (x+2)(x2−2x+4) | | (x−2)(x+2) | |
itd−
8 kwi 22:43