wielomian
pomocy: Liczby a, b, c, d (a < b < c < d) są kolejnymi dodatnimi liczbami całkowitymi. Wykaż, że
wielomian W opisany wzorem W(x) = ax3 −bx2 −cx + d ma trzy pierwiastki.
8 kwi 21:54
ev: pomozecie?
8 kwi 21:55
pomocy: prosze o pomoc
8 kwi 22:03
pomocy: nikt?
8 kwi 22:13
pomocy: :(
8 kwi 22:29
pomocy: podbijam
8 kwi 22:53
Eta:
a=n, b=n+1, c=n+2, d=n+3
W(x)=nx
3 −(n+1)x
2−(n+2)x+n+3
suma współczynników wielomianu W(x)
W(1)=n−n−1−n−2+n+3= 0 ⇒ x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
podziel W(x)przez (x−1) otrzymasz : nx
2−x−n−3
Δ=4n
2+12n+1 >0 bo n∊C+ ⇒ istnieją dwa następne miejsca zerowe
sprawdzamy czy jedno z nich jest ≠ 1
n*1−1−n−3=0 ⇒ sprzeczność, zatem te dwa rozwiązania są różne od 1
to wielomian W(x) ma trzy pierwiastki
c.n.u
8 kwi 23:18
8 kwi 23:21
Eta:

"piętrowo rosły" ?
8 kwi 23:26
8 kwi 23:27
Eta:
Dzięki

ładny "wianuszek"
8 kwi 23:28
Eta:
A
pomocy 5 razy podbijał

i co? pewnie zasłabł?
8 kwi 23:30