Dziwny wielomian
nickiel: Rozwiąż
2x3+3x2+3x+1=0
8 kwi 21:49
pigor: .... , warto zauważyć, że jeśli
w(x)= 2x
3+3x
2+3x+1 , to przez podstawienie w(−
12)=0,
wtedy np. tak :
2x3+3x2+3x+1= 0 ⇔ 2x
3+x
2+2x
2+x+2x+1= 0 ⇔
⇔ x
2(2x+1)+x(2x+1)+1(2x+1)= 0 ⇔ (2x+1)(x
2+x+1)= 0 ⇔
⇔ 2x+1=0 v x
2+x+1=0 ⇔ 2x= −1 v x∊ ∅ ⇒
x= −12 . ...
8 kwi 22:52
ICSP: x
3 + (x+1)
3 = 0
x = −x − 1
2x = −1
8 kwi 23:02
ZKS:
8 kwi 23:03
ICSP: Oczywiście, rozwiązanie
pigora jest lepsze − zmusza do myślenia
8 kwi 23:12
ZKS:
To jeszcze wzory Cardano i jest pewność że zadanie jest na pewno dobrze rozwiązane.
8 kwi 23:14
pigor: ... ale Twoje jest bardziej błyskotliwe .
8 kwi 23:28