Ciężkiee
NiktTegoNieZrobi: Jedna z przekątnych rombu o długości 2√5 jest o 4 dłuższa od drugiej.Oblicz:
a) Długości przekątnych i pole rombu
b)sinus kąta ostrego rombu
c)długość promienia okręgu wpisanego w romb
8 kwi 21:41
Mila:
Dobrze przepisałeś?, bo 2√5−4 to bardzo mała różnica .
8 kwi 22:29
NiktTegoNieZrobi: Tak dobrze
8 kwi 22:53
Mila:

e=2
√5
f=2
√5−4 krótsza przekątna rombu
| | 2√5*(2√5−4) | | 4*5−8√5 | |
P▱= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
P
▱=10−4
√5
2)
4a
2=e
2+f
2
4a
2=(2
√5)
2+(2
√5−4)
2
4a
2=4*5+4*5−16
√5+16
4a
2=56−16
√5
a
2=14−4
√5
P
▱= a
2*sinα
14−4
√5*sinα=10−4
√5
| | 10−4√5 | | 5−2√5 | |
sinα= |
| = |
| |
| | 14−4√5 | | 7−2√5 | |
| | 5−2√5 | | 7+2√5 | |
sinα= |
| * |
| |
| | 7−2√5 | | 7+2√5 | |
| | 35+10√5−14√5−4*5 | | 15−4√5 | |
sinα= |
| = |
| |
| | 49−4*5 | | 29 | |
dokończ
Wydaje mi się, że coś inne dane mogłyby byc.
8 kwi 23:28