logarytm
ev: Oblicz wartość wyrażenia 53log5 3−log125 27+log0,04 9.
8 kwi 21:38
8 kwi 21:39
J: Wskazówka : zamień wszystkie logarytmy na logarytmy o podstawie 5 i f nalnie dostaniesz:
5log5A = A
8 kwi 21:40
ina: Mam do momentu 5(4log527−3log59)/6 czyli gore dziele przez siebie i wychodzi 312 / 36 i
mam 36 /6 ?
8 kwi 21:45
J: | | 1 | | 1 | |
wykładnik = log527 − |
| log527 − |
| log59 = ... |
| | 3 | | 2 | |
8 kwi 21:50
ev: nie rozumiem
8 kwi 21:51
ev: nie rozumiem
8 kwi 21:51
J: Czego ?
8 kwi 21:51
ev: co z tym zrobic
8 kwi 21:54
J: | | 2 | | 1 | |
= |
| log533 − |
| log532 = 2log53 − log53 = log53 |
| | 3 | | 2 | |
i ostatecznie : 5
log53 = 3
8 kwi 21:59
T1000: | | 2 | |
J jak zamieniłes |
| log533 na 2log53 nie moge wpaść... |
| | 3 | |
8 kwi 22:24
5-latek: no ze wzoru loga bn= nloga b
8 kwi 22:26
8 kwi 22:27
J: | | 2 | | 2 | |
log533 = 3log53 , czyli |
| log53 = |
| *3log53 = 2log53 |
| | 3 | | 3 | |
8 kwi 22:28