bryła obrotowa
pomocy: Trójkąt o bokach długości 4, 5 i 6 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz objętość
powstałej bryły.
8 kwi 21:33
pomocy: ktoś pomoże
8 kwi 21:46
jakubs: A co to będzie za bryła ?
8 kwi 21:47
Nikt nie rozwiaze!: V=1/3 pi r2*h
Wylicz h z pitagorasa. r masz podane, to połowa podstawy.
I podstawiasz do wzoru.
8 kwi 21:48
Nikt nie rozwiaze!: To będzie stożek.
8 kwi 21:48
pomocy: Dwa stożki.
8 kwi 21:48
pomocy: Nie bedzie połowa podstwy bo trójkąt nie jest równormienny..
8 kwi 21:49
ja:
8 kwi 21:49
pomocy: moj wynik jest megadziwny
8 kwi 21:53
pigor: ..., np. tak : bryła ta to 2 stożki o wspólnej podstawie
koło o promieniu r będącym wysokością danego Δ względem
boku długości 6, czyli
V= 13πr
h+13πr
2h
2=
13πr
2(h
1+h
2)=
13πr
2*6=
2πr2=?,
ale np. wzoru Herona pole S=
4,5,6=
√7,5*3,5*2,5*1,5=
14√30,
| | 30 | |
zatem 12*6r= 14√30 ⇒ r=112√30 ⇒ r2= |
| =524, |
| | 12*12 | |
zatem
V=2π r
2= 2π*
524=
512π szukana a objętość powstałej bryły. ...
8 kwi 22:02